Greece: Εκτροφέας πουλερικών ελευθέρας βοσκής γυρίζει την Ευρώπη σε στολή κοτόπουλου, ζητώντας σωστή σήμανση των προϊόντων

Από την 1η Αυγούστου, η Τάμσιν Φρεντς, κόρη πτηνοτρόφου από το Ντέβον του Ηνωμένου Βασιλείου, θα είναι ντυμένη ως κοτόπουλο με το όνομα «Ρόζα» και θα κάνει το γύρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε 39 ημέρες. Η περιοδεία «39Days4Rosa» (39 ημέρες για τη Ρόζα) θα λάβει χώρα σε 21 Κράτη Μέλη της ΕΕ και θα ολοκληρωθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες στις 8 Σεπτεμβρίου.

Την Τρίτη στις 26 Αυγούστου, η Ρόζα θα είναι στην Ελλάδα για την 26η ημέρα της 39μερης περιοδείας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα συναντηθεί με υποστηρικτές της οργάνωσης «Compassion in World Farming» στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου κάτω από την Ακρόπολη από τις 16:30 και μετά.

Σύνδεσμοι για τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης:
https://twitter.com/39days4rosa
https://www.facebook.com/39Days4Rosa
Αναφορά - http://www.LabellingMatters.org/Rosa

Η «Ρόζα» ζητά τη σαφή, υποχρεωτική σήμανση της μεθόδου παραγωγής κρέατος πουλερικών. Θέλει οι καταναλωτές να μπορούν να απαντήσουν στην απλή ερώτηση «Σε τι συνθήκες ζούσε αυτό το κοτόπουλο;». Μπορείτε να ακολουθήσετε την περιοδεία της στο Twitter και το Facebook.

Τριάντα εννέα ημέρες είναι η μέση διάρκεια ζωής για ένα κοτόπουλο κρεατοπαραγωγής εντατικής εκτροφής. Περίπου το 90% των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής που εκτρέφονται στην ΕΕ προέρχεται από εντατικά συστήματα εσωτερικού χώρου. Αυτά τα κοτόπουλα έχουν ελάχιστες ή και καμία ευκαιρία να επιδείξουν τη φυσική τους συμπεριφορά.

Η κυρία Φρεντς δήλωσε: «Τα δικά μας κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ζουν για πενήντα έξι ημέρες και, από τη στιγμή που έχουν μεγαλώσει αρκετά για να βγουν έξω, μπορούν να περιφέρονται ελεύθερα σε τρεις σκεπαστούς, διαμορφωμένους αγρούς, όπου μπορούν να εκφράσουν τη φυσική συνήθη συμπεριφορά τους. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να μπορούν να εντοπίσουν εύκολα και με ακρίβεια το σύστημα εκτροφής που εφαρμόστηκε για το κοτόπουλο που αγοράζουν. Ο όρος «ελευθέρας βοσκής» στην επισήμανση εκφράζει με ακρίβεια τη ζωή των δικών μας κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανεξετάζει τη σήμανση για το κρέας πουλερικών αυτό το καλοκαίρι και η «Ρόζα» θέλει να αποφασίσουν υπέρ μιας σωστής, υποχρεωτικής σήμανσης για τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Οι έρευνες δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου στην Ευρώπη υποστηρίζει την αποστολή της Ρόζα. 1 Οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους καταναλωτές τίθενται υπέρ της υποχρεωτικής σήμανσης της μεθόδου παραγωγής κρέατος πουλερικών.

Η κυρία Φρεντς θα συνοδεύεται από δύο συναδέλφους της: την Τζοάνα Όλσον, φοιτήτρια ζωοτεχνίας από το Μπέρκσιρ του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Σαμ Γουάιτ, διαδηλώτρια υπέρ της ευημερίας των ζώων από το Έσσεξ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η κυρία Φρεντς δήλωσε: «Η σήμανση της μεθόδου παραγωγής υφίσταται ήδη για τα αυγά με κέλυφος και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα προκειμένου να σημειωθεί δραματική αύξηση στον αριθμό ορνίθων αυγοπαραγωγής εκτός κλωβών σε όλη την Ευρώπη. 2

 «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνώρισε ότι η υποχρεωτική σήμανση δίνει στους παραγωγούς την ευκαιρία να διαφοροποιήσουν τις τιμές και να κερδίσουν καλύτερες, πιο δίκαιες συνθήκες διαβίωσης.»

Το 2012, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποσχέθηκε στους καταναλωτές καλύτερη πληροφόρηση σχετικά με την ευημερία των ζώων εκτροφής. Η υποχρεωτική σήμανση του κρέατος των πουλερικών θα φέρει ακριβώς αυτό το αποτέλεσμα και δεν απαιτεί παρά μια απλή αλλαγή του κανόνα. 3

Για περισσότερες πληροφορίες:
Όλγα Κήκου  +30 6972004963
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Σημειώσεις προς τους εκδότες:
•    Η περιοδεία της Ρόζα ξεκίνησε από το Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, την 1η Αυγούστου.  Θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο, στις 8 Σεπτεμβρίου.  Η Ρόζα θα επισκεφθεί επίσης τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακική Δημοκρατία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία.

•    Το 39Days4Rosa αποτελεί μέρος της εκστρατείας για τα Θέματα Επισήμανσης – ένα συνεργατικό έργο των Compassion in World Farming, RSPCA, Soil Association και World Animal Protection.  Τα θέματα σήμανσης υποστηρίζονται επίσης από το Eurogroup for Animals.

•    Μπορείτε να παρακολουθήσετε την 39ήμερη εξουθενωτική περιοδεία της Ρόζα στο Twitter (@39Days4Rosa, #39Days4Rosa) και το YouTube (39Days4Rosa).  

•    Η Τάμσιν Φρεντς, 23 ετών, είναι εκτροφέας κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής.  Είναι κάτοχος πτυχίου με διάκριση στην Περιβαλλοντική Γεωγραφία.  Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κοινότητας του πανεπιστημίου της και συμμετείχε ως εθελόντρια στον οργανισμό Friends of the Earth.

•    Η Τζοάνα Όλσον, 22 ετών, είναι φοιτήτρια ζωοτεχνίας.  Παρείχε εθελοντικές υπηρεσίες σε μια κτηνιατρική χειρουργική κλινική και στο Compassion in World Farming και εργάστηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό.  Μιλάει αγγλικά και σουηδικά.  

•    Η Σαμ Γουάιτ, 24 ετών, σπούδασε καλές τέχνες και αγγλική φιλολογία.  Ήταν αρχισυντάκτρια στην εφημερίδα του πανεπιστημίου της και μιλάει αγγλικά και γαλλικά.  Εργάστηκε στον κινηματογράφο και σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Σημειώσεις από το δελτίο:
1. Qa Research, 2013. Έρευνα σχετικά με την επισήμανση της μεθόδου παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – Έκθεση για Θέματα Σήμανσης. www.labellingmatters.org.

2. Τα στοιχεία της Επιτροπής αποδεικνύουν ότι το ποσοστό ορνίθων αυγοπαραγωγής εκτός κλωβών στην Ευρώπη αυξήθηκε από 19,7% το 2003 σε 42,2% το 2012 (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 2013. «Laying hens by way of keeping.» CIRCABC).  Μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αυγοπαραγωγή εκτός κλωβοστοιχιών αυξήθηκε από 31% το 2003 σε 51% το 2012 (Defra, 2013. Τριμηνιαία δημοσκόπηση για σταθμούς συσκευασίας αυγών ΗΒ.) Σύμφωνα με την έρευνα σε ΗΒ, Γαλλία και Τσεχική Δημοκρατία το 2013 ανιχνεύτηκε κατά μέσο όρο ποσοστό αναγνώρισης της τάξεως του 59% για το σύστημα σήμανσης των αυγών της ΕΕ - με το 65% να το κρίνει χρήσιμο (Qa Research, 2013. Έρευνα σχετικά με την επισήμανση της μεθόδου παραγωγής κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων – Έκθεση για Θέματα Σήμανσης. www.labellingmatters.org)

3. Η νομοθεσία της ΕΕ (Κανονισμός αρ. 543/2008 της Επιτροπής) σχετικά με τους κανόνες εμπορίας για το κρέας πουλερικών καθορίζει ήδη τις μεθόδους παραγωγής για τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής και εκτατικής εκτροφής.  Ο εν λόγω Κανονισμός, που ισχύει από το 1991, ορίζει τους κανόνες που πρέπει να τηρούνται εφόσον οι λιανοπωλητές επιθυμούν να σημαίνουν το κοτόπουλο ως «ελευθέρας βοσκής» ή «εκτατικής εκτροφής».  Ένας σχετικά ευθύς τρόπος θα ήταν αυτοί οι όροι να καταστούν στο πλαίσιο της σήμανσης από προαιρετικοί υποχρεωτικοί και, επιπροσθέτως, το κρέας από κοτόπουλα τα οποία εκτρέφονται σε εντατικά συστήματα εσωτερικού χώρου να σημαίνεται υποχρεωτικά ως «εντατικής εκτροφής».